Čo sa chystá na jeseň a ešte ďalej?

Vážení čitatelia, v tomto blogovom poste by sme Vás radi oslovili s malou prosbou a zdieľali s Vami radosť z jednej (pre nás dôležitej) dobrej správy. 
Pokiaľ máte chuť si ako prvú vypočuť našu prosbu, tak by sme Vás radi oslovili s naším dotazníkom, primárne určeným pre nepočujúcich a sluchovo postihnutých televíznych divákov. Radi by sme zistili, čo je pre Vás na titulkoch dôležité, kde všade by ste titulky radi videli a zatiaľ tam nie sú, či kam smerovať dramaturgický výber titulkovaných relácií, ak by sme ho mohli ovplyvniť. Ak skryté titulky využívate, prosím, vyplňte náš veľmi krátky anonymný dotazník tu: https://forms.gle/wsadrXRuhTaAWzyE9
Druhou témou, s ktorou sme sa chceli podeliť, je obrovský pokrok v miere inklúzie, ktorý sa tejto jesene chystá urobiť dokumentárny festival Jeden svet. Tento ročník s podtitulom Domov sa chystá dokorán otvoriť svoje brány pre znevýhodnených divákov zo skupín nepočujúcich, nevidiacich, ľudí s poruchami autistického spektra, osôb bez domova, rodičov malých detí, teenagerov, seniorov a mnoho ďalších.
Okrem toho, že nás vytrvalosť a niekoľkoročná snaha Jedného sveta ľudsky veľmi teší, máme radosť i z našej spolupráce pri tvorbe skrytých titulkov a audio popisu k vybraným premietaným filmovým titulom. Obrovskou výzvou i pochvalou našej práce je ale pozvanie na účasť v medzinárodnom diskusnom paneli o tvorbe audio description, ktoré sme mali tú česť prijať. Počas tejto diskusnej udalosti nás budete môcť stretnúť naživo a položiť nám akúkoľvek otázku týkajúcu sa tvorby a fungovania AD a ST a my Vám (za pomoci ďalších odborníkov z akademického i umeleckého prostredia) pravdepodobne odpovieme. Pre presnejšie informácie o mieste a čase konania diskusného panela o audiovizuálnom preklade sledujte stránky festivalu Jeden svet.


jeden svet logo vavrinypng