Čo sa za uplynulý mesiac podarilo?

Nedávno uplynuvší mesiac február priniesol v celosvetovom merítku mnoho neobvyklých správ (napríklad let a zostrelenie niekoľkých neidentifikovateľných lietajúcich objektov nad územiami USA a Kanady), ale aj smutné výročie jedného roku od zahájenia vojenského útoku na nášho východného suseda, Ukrajinu. Aby sme však aspoň v drobučkej miere prihodili čosi na opačnú misku váh, máme pre Vás jednu pozitívnu novinku, týkajúcu sa našej práce. Radi by sme sa s Vami podelili o radosť z toho, že sa nám podarilo zaradiť do nášho portfolia poskytovaných služieb live titulky (titulky vysielané naživo) v spolupráci s RTVS a softwareom Speechtech.

Speechtech je technológia vyvinutá českou rovnomennou spoločnosťou
, ktorá pomocou technológie rozpoznávania ľudského hlasu a jeho prevodu do písaného textu poskytuje veľké zjednodušenie a zrýchlenie titulkovania napríklad pri športových udalostiach či v živých diskusiách. Software svojím fungovaním pripomína umelú inteligenciu, ktorá sa najskôr naučí miestnu jazykovú mutáciu. Potom si potrebuje zvyknúť na hlas konkrétneho komentátora, ktorý priamo v štúdiu v prvom kroku trávi desiatky až stovky hodín rozprávaním rozmanitých textov, aby si program zvykol na jeho prejav a vo finále tak software dokázal s minimálnou chybovosťou dekódovať a prepísať do textu celý zvukový obsah relácie, ktorý programu jeho komentátor prerozpráva v reálnom čase. 

Aktuálne u nás tento software zapájame pri tvorbe titulkov k ekonomickým správam na spravodajskom kanáli RTVS:24 a tiež k niektorým športom na RTVS:Šport. Zároveň v spolupráci s firmou Altop Service, s.r.o. tvoríme živé titulky k prenosom z dôležitých udalostí, ako napríklad diskusia o výročí začatia vojny na Ukrajine, či veľmi aktuálna inaugurácia nového prezidenta Českej republiky. Ak by Vás zaujímalo, v ktorých reláciách a prenosoch sa môžete stretnúť so živými titulkami tvorenými softwareom Speechtech, môžete sledovať zoznam všetkých aktuálne vysielaných programov na stránke https://www.zivetitulky.sk/.


shutterstock_1739319287png
Na ilustrovanom obrázku je komentátor so slúchadlami s mikrofónom, ktorý na počítačovom monitore na stole pred sebou sleduje baseballový zápas. Pravou rukou ovláda klávesnicu počítača a ľavú, ohnutú v lakti, dvíha nad hlavu. Cez okno komentátorského štúdia sa pozeráme na baseballový štadión z výšky niekoľkých poschodí.