TV tipy na začínajúce leto

Konečne je to tu, sťahujeme rolety či žalúzie, odhadzujeme stále ďalšie vrstvy teplých zvrškov a pomaly hútame, kam nás tohtoročné leto zavedie. Bude to do prírody či do miest? Doma, alebo sa pozrieme i za hranice? Kým sa všetky prázdninové plány ujasnia, ponúkame Vám drobné radosti na televíznych obrazovkách opatrené skrytými titulkami a audio popisom z našej dielne.

Oba naše tipy sa týkajú dokumentárnych filmov či seriálu, ktoré nám v slnečných dňoch pomôžu nasať dobrodružnú náladu. Prvým filmom, ktorého sledovanie by sme Vám radi odporučili je dokument slovenského mága prírodných snímkov Pavla Barabáša Posadnutí horami. V tejto epizóde zo seriálu o tatranských štítoch sa dozvieme o prvom výstupe na Lomnický štít jeho západnou, kolmou stenou, ktorý dokázali kežmarskí študenti a zároveň vynikajúci mladí lezci. Na obrazovkách sa snímok objaví v nedeľu 20.6. na Dvojke.

Druhým  seriálom súcim pre ľudí s láskou k dobrodružstvu a komunitnej pospolitosti sú Deti vetra od režiséra a etnografa Martina Slivku. Séria divákom približuje rozmanitosť rómskej kultúry naprieč krajinami Európy, kde sa môžeme dozvedieť o rómskych zvykoch, jazyku, kultúre i histórii etnika. Televíznu sériu môžete sledovať na Dvojke už od soboty 12.6.


pavol barab - posadnut horamijpg
Pavol Barabáš - Posadnutí horami
Popis obrázka: Na vrchole horského štítu stojí muž v kroji - tmavých dlhých nohaviciach, bielej košeli s dlhým rukávom a vestou s ozdobným stužkovým lemom. Na hlave má okrúhly plstený klobúčik s úzkou strieškou a pravou rukou sa opiera o valašku.