Zimná olympiáda v Pekingu 2022 dostupná pre divákov s akýmikoľvek špeciálnymi potrebami

 Olympijské hry sú pojmom známym už od 8. storočia pred naším letopočtom, kam sa datuje prvá zmienka o pôvodnom antickom formáte multišportovej a umeleckej udalosti. Éru modernej olympiády započali prvé medzinárodné hry v Aténach v roku 1896. Napriek čoraz väčšej globalizácii a bežnejším celosvetovým súťažiam sú olympijské hry akýmsi sviatkom všetkých milovníkov športu. Čo ale olympiáda ponúka divákom so zrakovým či sluchovým znevýhodnením? 
 V anglicky hovoriacom svete je dnes už bežnou súčasťou športových prenosov i audio komentár či skryté titulky. Dokonca už v roku 2016 si anglofónne publikum mohlo vychutnať 19. zlatý medailový triumf plavca Michaela Phelpsa s živým audio komentárom. Tohtoročné zimné olympijské športové zápolenie v Pekingu je ale výnimočné tým, že je pre divákov s porozumením anglického jazyka dostupné celé v doprovode skrytých titulkov i audio description na staniciach a platformách patriacich pod spoločnosť NBCUniversal. Livestreamy i záznamy olympijských udalostí ako napríklad aj úvodnej či záverečnej ceremónie budú divákom s prístupom k NBCU platformám a kanálom prístupné medzi 2. až 20. februárom. 
 Spolu s kolegami z Teledata sa úprimne radujeme z čoraz väčšej dostupnosti športových či umeleckých udalostí aj pre divákov so zrakovým alebo sluchovým znevýhodnením. Taktiež sa tešíme, že sa blížia časy, kedy budeme aj na slovenských športových kanáloch vídať a slýchať živé titulky či audiokomentár.
 A čo vy, vážení čitatelia? Pozreli by ste si tohtoročnú Olympiádu napríklad aj s audio popisom v priamom prenose? Zaujímali by vás skryté titulky napríklad pri sledovaní paralympijských hier, ktoré sa v Pekingu budú konať 4.13.marca 2022? Na vaše odpovede sa tešíme v komentároch na našom facebooku.



4PQw1jpeg
popis obrázka: oficiálne logo olympijských hier 2022. Umelecký dizajn Lin Cunzhen v ktorom sa snúbia tradičné a moderné prvky čínskej kultúry, rovnako ako stelesnenie vášne a vitality zimných športov. Inšpirovaný 冬, čínskym znakom pre "zimu", emblém pripomína korčuliara v hornej a lyžiara v spodnej polovici.