Čo sa stalo v uplynulom roku a čo nás ešte čaká?

 Rok sa s ďalším rokom pomaly schádza a nám nezostáva iné, než sa obzrieť, čo bolo a tešiť sa na to, čo bude. V kontexte správ zo sveta audio description, skrytých titulkov a teletextu by sme uplynulý rok mohli označiť ako rušný.
 Pripomeňme si, že začiatkom roku 2021 vyšla prvá počítačová hra s komplexným audiokomentárom, čo značilo radostný vstup nevidiacich a slabozrakých hráčov hier do celosvetovej komunity gamerov.
 Na jar sme sa stretli po prvýkrát s novo ustanoveným Dňom povedomia o audio description, ktorý bol ustanovený na 16. apríl a odteraz má každoročne pripomínať dôležitosť audio popisu ako pomôcky nevidiacim pri plnohodnotnej orientácii vo vizuálnych médiách. V uplynulom roku sa komunita tvorcov a príjemcov AD rozhodla vytvoriť online výzvu, v ktorej pod hashtagom #tadachallenge ľudia zdieľali videá, v ktorých hovorili o svojej prvej skúsenosti s pozeraním filmu s audio komentárom. Do dnešného dňa len na platforme TikTok vzniklo skoro 13-tisíc videí, čo je veľmi slušné rozšírenie nových informácií.
 V uplynulom lete sa konala udalosť globálneho formátu, Svetový summit nevidiacich v Madride, kde účastníci z odbornej i laickej sféry hovorili okrem iného aj o dostupnosti audio description vo všetkých krajinách sveta, či už hovoríme o televízií, kine, divadle alebo galériách.
 Na jeseň sme oslávili spolu s obcou nepočujúcich Medzinárodný týždeň nepočujúcich ľudí, ktorého epicentrom sa tento rok stalo mesto Nové Zámky. Tamojší festival s kultúrno-spoločensko-športovou náplňou slávnostne zahájila prezidentka Zuzana Čaputová.
 Pred koncom roka, tesne pred nástupom prísnejších vládnych opatrení, sme s Teledata stihli už druhú spoluprácu s festivalom Jeden svet, ktorý divákom ponúka dokumentárne filmy z najrôznejších kútov zemegule. Pre festival sme vytvorili audio popis k desiatim premietaným filmom.
 Na záver tohto roka nás čaká i nostalgická rozlúčka - po dvoch a pol dekádach zamávame Markízatextu, teletextu TV Markíza. Aspoň v krátkosti srdečne ďakujeme všetkých kolegom, ktorí svedomito prispievali k šíreniu informácií a zábavy prostredníctvom tohto média a dúfame, že diváci budú ešte dlho spomínať na obľúbené rubriky.
 A čo nás teda čaká v budúcnosti? V tejto chvíli hlavne oddych a pokoj, ktorý neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Vy, milí čitatelia a diváci, si k nemu môžete dopriať napríklad aj vianočné filmy a rozprávky, ktoré sme tento rok v spolupráci s RTVS obohatili o audio popis. Konkrétne môžete pozerať napríklad české rozprávky Krakonoš a lyžníci a "S čerty nejsou žerty" na Jednotke, na prvý sviatok vianočný (25.12.) o 14:30 a 15:45. Dospelí si potom môžu vychutnať nostalgický český film Sněženky a machři, taktiež na Jednotke, 26.12. o 21:45.

 My z Teledata, s.r.o. Vám za celý uplynulý rok zo srdca ďakujeme za priazeň či už online, alebo pri televíznej obrazovke a tešíme sa na všetko, čo nám prinesie nasledujúci rok 2022. Prajeme Vám tie najkrajšie Vianoce plné lásky a zdravia!

photo-1612979168796-bcae1575b8c5jpg
Popis obrázka: Detail smrekovej vetvičky vianočného stromčeka,  vyzdobeného svetelnou girlandou s teplo žiariacimi svetielkami.
(zdroj obrázka: https://unsplash.com/images/things/christmas-tree)