Dobré noviny pre komunity nevidiacich a nepočujúcich

Každý deň naše mysle masírujú sprchy aktualít a správ, no tie dobré človek aby medzi nimi pohľadal. Preto Vám prinášame výber dobrých správ, týkajúcich sa komunít nevidiacich a nepočujúcich, pretože zdieľame radosť z pozitívnych zmien v životoch našich divákov a poslucháčov. 

Prvá správa je prínosom pre obe spomínané komunity, nevidiacich i nepočujúcich. Ministerstvo Kultúry v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a Slovenským filmovým ústavom sa zaväzujú do roku 2030 sprístupniť slovenské filmy pomocou audio popisu, titulkov či tlmočenia do slovenského posunkového jazyka. Tieto inštitúcie sa taktiež chystajú podporovať vydávanie nových slovenských filmových titulov opatrených spomínanými atribútmi pre sprístupnenie slovenského umenia a kultúry úre všetkých. My sa tešíme na nové možnosti spolupráce a prispenia k tvorbe!

Druhá z noviniek sa týka hlavne obce nepočujúcich, pre ktorých Európska únia nepočujúcich (EUD) pripravila množstvo vzdelávacích a informačných webinárov, rozložených od marca až do konca roku 2021. Prvé dva z webinárov sa budú konať už 30. a 31.3. a budú sa týkať tém implementácie Európskeho dohovoru o sociálnych právach a stratégii pre práva ľudí s postihnutím. Webináre budú obsahovať preklad do medzinárodného posunkového jazyka a zároveň i popis titulkami pre neposunkujúcich nepočujúcich. Prihlásiť sa je možné prostredníctvom udalostí na facebookových stránkach EUD - The European Union of the Deaf , konkrétne na prvý webinár TU. Účasť na udalostiach je zadarmo. Prehľad všetkých online seminárov prikladáme v obrazovej forme pod článkom.

153633577_5134416896600188_7045573047702437600_npng
webinarejpg