Dostupnosť televízneho vysielania s audio komentárom pre nevidiacich a slabozrakých divákov

 Audio komentátori z našej spoločnosti vyrobia každý deň asi 3,5 hodiny komentárov k programu vysielanému na RTVS. Dostane sa však ich práca k divákom, ktorým je primárne určená?

 Najčastejšou výčitkou, s ktorou sa pri overovaní kvality našej  práce u nevidiacich a slabozrakých divákov stretávame je konštatovanie, že pre osoby s poruchou zraku je extrémne náročné si vôbec na svojom televíznom prijímači AD nastaviť a zapnúť. Pri neprebernom množstve typov televíznych prijímačov, set-top boxov, operátorov a ďalších premenných sa vlastne nemôžme diviť. 

 Portál blindrevue.sk v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska preto prišli s vlastným dotazníkom, v ktorom môžu diváci vyplniť technické parametre svojich prijímačov vysielania. Portál blindrevue.sk po ukončení výskumu vydá zoznam doporučených postupov, ktoré divákom pomôžu si audio komentár nastaviť.

Aj my by sme radi prispeli k tomu, aby sa vysielanie s audio komentárom dostalo ku všetkým divákom, ktorí oň stoja. Pokiaľ sa chcete zapojiť do prieskumu a pomôcť nevidiacim a slabozrakým divákom v nastavovaní svojich prijímačov, môžete vyplniť dotazník pod článkom na blindrevue.sk TU.

audiokomentarjpg