Filmová jeseň s audio komentárom

 Akokoľvek sa to pri pohľade na teplomer či predpoveď počasia nezdá, tohtoročné leto nám už pomaly máva na rozlúčku a prichádza filmová a festivalová jeseň. Zrakovo i sluchovo znevýhodnení diváci sa v najbližších týždňoch môžu tešiť na nebývalú ponuku filmových zážitkov, a to i medzi filmami aktuálne distribuovanými do slovenských kín. 
 Počas letných prázdnin sa naši kolegovia zhostili úlohy pripraviť audio description i skryté titulky k divákmi i kritikmi oceňovanému česko-slovenskému filmu Vlny. Tento dráma-thriller pod režisérskou taktovkou Jiřího Mádla, zasadený na koniec 60. rokov minulého storočia, rozpráva príbeh rozhlasových novinárov, ktorí sa napriek stále vyhrotenejšej politickej situácii snažia o prodemokratické vysielanie. K filmu sme pripravili audio komentár pre vysielanie Slovenskej televízie a rozhlasu, a i ku kinoverzii. Naša redakcia k filmu Vlny taktiež vytvorila skryté titulky pre divákov so sluchovým znevýhodnením.
 Ďalším z kinematografických zážitkov, ktoré sme mali možnosť obohatiť o audio komentár, je dokumentárne dielo Evy Krížkovej Vtáčnik. Tento filmový prienik do života všemožných obyvateľov jednej bratislavskej štvrte sa mieša so spomienkami režisérky na detstvo a úvahami o vtáčích spoločenstvách. Viac o filme samotnom i o jeho premietaní sa môžete dozvedieť na stránkach projektu Vtáčnik po prekliku tu.
 Na záver by sme vás radi navnadili na ďalšie filmy, ku ktorým tvoríme audio komentár či skryté titulky a vy ich budete môcť sledovať na našom obľúbenom jesennom festivale Jeden svet. Zoznam filmov i bližšie informácie o premietaní nájdete na našich stránkach už onedlho, tak zostaňte naladení.


Vtacnikjpeg
Popis obrázka: Pomedzi krehké vetvičky i bohato olistené konáre stromu, prelínajúce sa s výhonkami ruže s krvavočervenými kvetmi, sa dve ženy dívajú na čosi v diaľke. Tá vľavo, v rozopnutej mikine a s rozpustenými hnedými vlasmi ukazuje do diaľky prstom. Žena napravo si pred očami pridržiava ďalekohľad. Na chrbte má batoh a cez plece ešte prehodený dlhý popruh akejsi kabely.