Kde v mediálnom priestore hľadať útechu?

Je jar. Slnko každým dňom láka na prechádzky, pozorovať, ako sa príroda prebúdza. Napriek tomu je ale teraz najdôležitejšie odolať všetkým lákadlám a tráviť čo najviac času doma a mimo spoločnosť druhých ľudí.


Tak ako väčšina Slovákov aj my zo spoločnosti Teledata v tejto chvíli v maximálnej možnej miere pracujeme z našich domovov. Iní z nás bohužiaľ svoju prácu z domu vykonávať nemôžu a musia čas karantény prečkať inak. Čo sa dá medzi domácimi stenami robiť, aby sme si zachovali psychickú pohodu a vyhli sa stresu z momentálneho diania? Za iných okolností by sme Vám určite doporučili zaujímavý televízny program. Dnes sa radšej pustíme iným smerom, pretože televíznych správ má momentálne každý z nás nad hlavu.

Niektorí z nás sa kvôli všeobecnej karanténe dostali do veľmi ťaživej situácie, počas ktorej navyše nemajú možnosť využiť podporu blízkych, priateľov či aspoň kolegov z práce. Naši západní susedia v Českej republike ponúkajú internetovú platformu terap.io, kde občania počas karantény môžu zdarma podstúpiť polhodinový rozhovor so psychológom, ktorý klientovi služby podá akúsi prvú pomoc, či poradí, ako si pomôcť počas stresu či paniky. Služba je dostupná v českom jazyku, takže je možné ju využiť aj pre nás, na Slovensku. Pokiaľ by ste stáli na pokraji zdanlivo neriešiteľnej situácie a nemali sa s kým porozprávať o tom, ako Vám je, môžete využiť túto prvú pomoc v podobe videohovoru, hlasového hovoru, či písomného chatu a to všetko anonymne a bezplatne.

Pokiaľ by ste chceli pracovať na zachovaní svojej duševnej pohody i preventívne, môžete si pri práci či oddychu pustiť aktuálnu epizódu slovenského podcastu Zdravý podcast, kde Vám pracovná psychologička a osobnostná koučka Mária Rusková poradí, aké techniky sa dajú použiť pre odvedenie pozornosti od stresujúcich činiteľov, či aké dychové a relaxačné postupy sa dajú použiť, keď sa už stresu podarí nás zachvátit.

Na záver by sme Vám radi popriali pevné zdravie a čo najmenej komplikácií spôsobených súčasným dianím. Keď sa Vám bude zdať, že je všetkého príliš, vypnite televízor i počítač a vystavte na chvíľu tvár slnku, čo i len spoza okna. Ak máte balkón či záhradu, skúste túto jar niečo zasadiť. Za pár týždňov či mesiacov Vám úroda možno pripomenie, že napriek všetkému, čo sa pre nás, ľudí, mení, prírodné cykly neomylne pretrvávajú a prinášajú nádej.





unnamedjpg