Kultúrna jeseň plná dokumentárnych filmov

Spolu s prvým lístím, opadávajúcim z jeseňou zafarbených stromov môžeme aj my konečne pustiť do sveta dobré správy o sprístupňovaní kultúry pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených divákov. Už po štvrtýkrát sa nám dostalo cti spolupracovať na tvorbe medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, tento rok s podtitulom Svet je láska. Tento festival, pyšniaci sa už 24.ročníkom svojho fungovania, je dielom neziskovej organizácie Človek v ohrození a je najväčším a najstarším dokumentárnym podujatím na Slovensku. Podujatie sa snaží divákom priblížiť svetovú dokumentárnu tvorbu naprieč krajinami, kultúrami a sociálnymi štruktúrami, a to pre všetkých divákov bez ohľadu na ich etnicitu, gender, či zdravotné znevýhodnenie. Táto snaha je každoročne sprítomnená v širokej ponuke filmov premietaných s audio description, či skrytými titulkami. 
V rámci aktuálneho ročníka festivalu Jeden svet tvoria kolegovia z našej spoločnosti audio description ku trom filmovým titulom a my by sme Vás radi pozvali na ich premietanie.
Film Zlodeji túb (The Tuba Thieves) je celovečerným debutom nepočujúcej režisérky Alison O'Daniel o sérii lúpeží v školách v južnej Kalifornii, ktoré mali neobvyklý cieľ - hudobné nástroje tuby. Vo filme diváci uvidia dokumentárne i fiktívne scény z územia Los Angeles, aké ešte nikdy nikto nevidel/nepočul.
Snímok Je tam ešte niekto (Is There Anybody Out There) režisérky Elly Glending zachytáva snahu autorky o nájdenie ďalších ľudí s podobným vzácnym hendikepom, aký má samotná Ella Glending. Film zachytáva obdobie jej tehotenstva a premeny na matku ako časy plné emócií a zároveň stretov s ableizmom.
Aurorin úsvit režisérky Inny Sahakyan je animovaný príbeh štrnásťročnej Aurory, ktorá po arménskej genocíde prišla o všetko, no vďaka šťastiu a výnimočnej odvahe sa jej podarilo utiecť do New Yorku. 
Okrem tvorby audio description máme tento rok príležitosť prispieť aj skrytými titulkami a to úpravou titulkov k veľmi osobnému filmu slovenskej rómskej režisérky Very Lackovej, v ktorom preskúmala osud svojho pradedka - rómskeho partizána a troch ďalších rómskych odbojárov v druhej svetovej vojne.
Srdečne Vás pozývame na premietanie nielen týchto filmov, ale aj na celý program tohtoročného Jedného sveta, ktorý sa uskutoční 3.-9. novembra na rôznych miestach v Bratislave. Komplexné informácie o festivale či celý program si môžete prečítať na stránkach podujatia Jeden svet 2023.



JS23-web-baner1470x700-1png