Letný odpočinok a príprava na pernú jeseň vo svete audiovizuálneho prekladu

 Ani nevieme ako a leto sa nám pomaly nachýlilo ku svojmu záveru. Posledné lenivé prázdninové dni však stále môžeme využiť napríklad aj na výlety za umením a kultúrou, či len tak naberať energiu na jeseň, ktorá bude tohto roku plná spoločenských i politických udalostí. V dnešnom článku Vám preto ponúkneme drobný tip a naladenie na veci súčasné i budúce.
 Naším doporučením na letný kultúrny výlet je aktuálne krásne univerzitné mesto Nitra. Okrem toho, že na nitrianskej Univerzite Konštantína Filozofa sídli Katedra translatológie, pod ktorú spadá i audiovizuálny preklad (skryté titulky a audio description), aktuálne v tomto meste môžeme navštíviť i Nitriansku galériu, kde si môžu zážitok z umenia vychutnať aj nevidiaci a slabozrakí návštevníci. Nitrianska galéria sa až do 31.októbra rozhodla usporiadať haptickú výstavu Dotkni sa umenia pod taktovkou kurátorky Eleny Tarábkovej, kde si návštevníci môžu užiť hmatom a dotykmi rôznorodé exponáty výtvarného umenia z prierezu 19. až 21. storočia. Detaily o haptickej výstave si môžete prečítať na stránkach Nitrianskej galérie TU.
 Ďalej by sme Vás radi navnadili na obdobie, ktoré sa už pomaly blíži, aj keď mnohí dospelí a hlavne ich ratolesti sa naň veľmi netešia. Čaká nás jeseň, ktorá bude tradične bohatá na filmové a dokumentárne festivaly i na celospoločenskú udalosť, ktorú tento rok zažijeme po o niečo kratšej odmlke - voľby.
Čo sa týka tohtoročných volieb, sme si istí, že v nejednej domácnosti vyvolali a ešte vyvolajú minimálne búrlivé diskusie. Táto volebná edícia však bude o niečo prístupnejšia aj voličom so zrakovými či sluchovými znevýhodneniami a my robíme všetko pre to, aby sme boli pri tom.
Aj keď november je ešte ďaleko, už teraz sa naň začíname tešiť kvôli filmového programu, ktorý ponúka jeden z našich obľúbených festivalov. Uhádnete, ktorý to je? A tipnte si, čo všetko Vám tento rok dokumentárny festival zameraný na ľudské práva prinesie, ak patríte medzi divákov so znevýhodnením? Vaše tipy a dohady si radi prečítame v komentároch na našom facebooku a nabudúce Vám odhalíme zase viac.


NG-dotkni-sa-vytvarneho-umenia-plagatjpg