Mesiac máj s Teledata

 Okrem tradičnej spojitosti mesiaca mája s časom lásky sa toto obdobie mnohým z nás môže spájať aj s každoročne opakujúcim sa veľkým športovým sviatkom - Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji. Tento rok sa známy turnaj koná od 12. mája na ľadových plochách vo Fínsku a Lotyšsku a ponúkne svojim fanúšikom až 64 zápasov. 
 Na Slovensku je oficiálnym vysielateľom hokejového turnaja RTVS, ktorá si k zápasom pripravila aj originálne relácie z vlastnej produkcie, a to Hokej - MS v kocke a Citronáda, talkshow bývalého hokejového reprezentanta Richarda "Citróna" Lintnera, ktorý si každý deň do štúdia pozve iné osobnosti z hokejovej či kultúrnej sféry. Relácia Hokej - MS v kocke nám po každom ukončenom hokejovom dni zhrnie dôležité udalosti a výsledky zo šampionátu. 
 Pýtate sa, prečo sme sa rozhodli vás takto podrobne informovať práve o hokejovom šampionáte? Okrem toho, že (ako každý rok) držíme palce férovému športovému zápoleniu, máme aj obrovskú radosť, že sa môžeme tejto športovej udalosti tak trochu tiež zúčastniť - a to výrobou živých titulkov pre vysielanie zápasov, relácií Hokej - MS v kocke a Citronády. Robíme tak dokonca s využitím dvoch rôznych postupov, pri vysielaní večerných priamych prenosov zo zápasov tvoríme živé titulky "starým spôsobom" - v našom štúdiu jeden tvorca alebo tvorkyňa sleduje a počúva dianie na ľade a diktuje text titulkárovi či titulkárke, ktorí bleskovo píšu a vysielajú titulky priamo na vaše obrazovky. Relácie Hokej - MS v kocke a Citronáda zase dostávajú svoje skryté titulky pomocou platformy Speechtech za použitia umelej inteligencie. 
 Priame prenosy z hokejových zápasov Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2023 i sprievodné relácie Hokej - MS v kocke a Citronáda môžete sledovať na RTVS :Šport každý deň počas trvania šampionátu.


345229308_235128142501605_7981371296940726007_npng
Obrázok: oficiálny banner Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2023. Na ľavej strane je modro ružovým dúhovým písmom zachytený hashtag IIHFWORLDS, uprostred ilustrované logo turnaja s letopočtom, skratkou IIHF a víťaznou trofejou a napravo hokejista v drese a helme, kľačiaci na ľavom kolene s rukami rozpriahnutými naširoko a kričiaci s vycerenými zubami.