Miniseriál o teletexte

Teletext, písané médium prístupné prostredníctvom čierno-farebných televíznych stránok s obrázkami s obrovskými pixelmi. V 90-tych rokoch slúžil teletext ako akýsi predvoj internetu, kde generácie dnešných tridsiatnikov a štyridsiatnikov čítali novinky, hrali hry či chatovali na obrazovke pomocou sms správ. Ako je však na tom teletext dnes? O teletextových pikoškách u nás i v blízkom či vzdialenejšom zahraničí sa postupne dozviete v našom miniseriáli.

Našou prvou zastávkou pri rozprávaní o teletexte je drobný exkurz do jeho svetovej histórie. Teletext bol vytvorený v roku 1970 vo Veľkej Británii. Jeho autorom je John Adams, vtedajší vedúci dizajnér koncernu Philips pre oblasť video obrazu. Na obrazovky hlavných britských televízií sa teletext prepracoval v roku 1974 a ponúkal informácie o svetovom dianí, televíznom programe či počasí.

Na konci 70. rokov Brit James Redmond ako prvý prišiel s nápadom pridať teletextu spoločensky prínosnú úlohu – použiť ho ako nosič informácií pre nepočujúcich. Takto vznikli skryté titulky, ktoré sa týmto spôsobom u nás používajú dodnes.



Rozšírenie teletextu ako prídavného televízneho média pokračovalo po európskom kontinente relatívne pomalým tempom. Ako prví sa po Britoch mohli na teletext pozrieť Švajčiari od roku 1981, kedy sa datuje prvé skúšobné teletextové vysielanie v nemeckom jazyku na kanáli SRG. V rovnakom roku si stránky s trojciferným číslovaním pozreli i Fíni. Obyvatelia Islandu sa k tejto modernej vymoženosti dostali až o celú dekádu neskôr, a to v roku 1991. V USA sa teletext nerozšíril až do polovice 80. rokov, no ani potom sa netešil príliš veľkej obľube. Na konci 90. rokov ho väčšina poskytovateľov v Spojených štátoch prestala využívať. Na Slovensku sme ako prví poskytovatelia dostali povolenie na prevádzkovanie teletextu v roku 1996 ešte pod hlavičkou spoločnosti KID, a.s.

Ako sa teletext mení s príchodom nových foriem televízneho vysielania, ako z tejto platformy čerpajú súdobí digitálni umelci či čomu sa venujú vedecké výskumy v oblasti teletextu dnes sú otázky, ktorým sa budeme venovať v ďalšom dieli nášho miniseriálu na týchto stránkach. Zostaňte teda naladení!


tellywalljpg