Naše novinky z posledných týždňov

Vážení diváci, poslucháči, čitatelia a všetci ostatní priatelia, v prvom rade by sme Vám za našu spoločnosť Teledata radi popriali krásne jarné sviatočné obdobie, veľa zdravia, mladosti a krásy, ako po poriadnej veľkonočnej šibačke.
Zároveň by sme sa s Vami chceli podeliť o dobré správy z našej redakcie, kde sa nám v posledných týždňoch podarilo započať tvorbu novej televíznej služby pre nevidiacich a slabozrakých divákov - live audio description alebo po slovensky živý audiopopis. Pýtate sa, ako taký živý popis funguje, v čom sa líši od vopred pripraveného audio description pre filmy a seriály a ku akým programom si popis môžete pustiť?
Audiopopis naživo je disciplína trochu podobná živým skrytým titulkom pred zavedením speech to text softvéru. Autor komentára sedí v čase vysielania relácie v redakcii a pozoruje dianie na obrazovke, ktoré komentuje a vysiela priamo do diváckych televíznych prijímačov. Kvôli tomu, že ide o priamy prenos, musí si komentátor často vybrať, čo z práve dejúcich sa vecí vypichnúť a upozorniť na ne, pretože tu nefiguruje čas na opakované pozeranie a vyberanie rôznych detailov, tak ako ponúka vopred pripravovaný audio popis k filmom či seriálom.
V súčasnosti ponúkame živý audiopopis k obľúbenému dennému magazínu Dámsky klub na RTVS a pre niektoré programy spravodajského kanálu RTVS:24. Všetky relácie s audio popisom, či už živým alebo vopred pripraveným, si môžete prejsť v záložke "Program" na stránkach RTVS po zakliknutí políčka "Audio komentár". Zároveň by sme Vás radi vyzvali, aby ste sa s nami podelili o nápady a postrehy k tejto našej novej službe, ako sa Vám živý audio popis páči, čoho by ste v ňom chceli počuť viac či menej, alebo kde Vám táto nová služba pomohla? Už teraz sa tešíme na spätnú väzbu a vopred za ňu ďakujeme!


shutterstock_1827461786png
Popis obrázka: Ilustrácia hlavy človeka s krátkymi blond vlasmi, zavretými očami a štúdiovými slúchadlami na ušiach. Na vrchnej časti slúchadiel je piktogram AD))).