PF 2024

Vážení diváci, sledovatelia a priatelia, prajeme Vám, aby sa nový rok 2024 niesol vo Vašich životoch v zdraví a pocite bezpečia a bol sprevádzaný radosťou, dobrodružstvom a spokojnosťou.
Zároveň by sme Vám radi ponúkli tip na klenot medzi reláciami, ku ktorým sme mali v poslednom čase možnosť pripravovať audio komentár a skryté titulky. Dostalo sa nám cti pracovať s divadelným záznamom Svätopluka v réžii Romana Poláka, ktorého predstavilo Slovenské Národné Divadlo v roku 2023. V roku 2024 bude možné predstavenie vidieť opäť až v apríli. Svätopluk je historická opera o živote a rozhodnutiach známeho panovníka, ktorá ale svojimi témami presahuje i do dnešnej spoločnosti. "Postavíme sa za slobodu a udržateľnú budúcnosť alebo ustúpime tým, ktorí nevidia ani niekoľko krokov dopredu? Zásadná historická téma v novej, vizuálne silnej a filozofickej koncepcii," tentoraz bude dostupná aj pre divákov so zrakovým či sluchovým znevýhodnením na obrazovkách Dvojky v nedeľu 28.1.2024 od 21:45. Upútavky či postrehy napríklad hlavného autora kostýmov, zbormajsterky či choreografa si môžete pozrieť na stránkach SND po prekliku TU. 
Tešíme sa, že si spolu s nami užijete tento kultúrny zážitok a dáte nám vedieť, ako sa Vám dielo páčilo na náš facebookový profil!


114_olb1437jpeg
Zdroj: https://snd.sk/inscenacia/3900/svatopluk
Autor: Marek Olbrzymek, 2023
Popis obrázka: Viac ako 20-členný zbor v tmavých šatách a plášťoch stojí v polkruku na čiernej scéne a vzpína ruky nad hlavu. Pred zboristami horí uprostred pódia oheň široký niekoľko metrov a svieti sýtočervené svetlo.