Pozvánka na online festival dokumentárnych filmov Jeden svet

Festivalová sezóna je pre mnohých z nás obľúbeným obdobím roka. Všetci sme si ale toto leto i jeseň museli odpustiť mnoho z obľúbených podujatí, či už to boli festivaly hudobné, filmové alebo iné. Minimálne tie filmové však tento rok lákajú divákov na dosiaľ nevídaný zážitok, online účasť na premietaní z pohodlia domova.

Dokumentárny festival Jeden svet je medzinárodnou filmovou udalosťou pod taktovkou organizácie Človek v ohrození. Každoročne svojim fanúšikom prináša snímky autorov zo všetkých kútov sveta, reflektujúce vzťahy, politické režimy, technológie či klimatickú zmenu. Tento rok sa našej spoločnosti dostala príležitosť byť toho súčasťou.

Niektoré z online vysielaných filmov boli tento rok vybavené audio komentárom, ktorí spoločnými silami vytvorila trojica autorov z našej spoločnosti a načítala ich herečka Táňa Pauhofová. Scenáre komentárov vznikali na domácich pracoviskách kolegov na osi Prešov - Košice - Bratislava a celý proces trval zhruba 2 týždne, čo je oproti bežným pracovným projektom niekoľkonásobne dlhšie. Skupinka autorov sa svorne zhodla, že príprava festivalových audio komentárov bola náročná a plná nových skúseností.

Spolupracovali sme na trojici filmov, a to Neviditeľná od slovenskej režisérky Maji Martiniak, Žiaľ žien od českej autorky Andrey Culkovej a Zaspievaj mi od francuzskeho režiséra Thomasa Balmèsa. Snímok Neviditeľná ponúka tri intímne príbehy žien zo Slovenska a Dánska a ich skúsenosti s pôrodmi, poukazujúce na veľmi rozdielne prístupy k ženám v rámci zdravotníckeho systému v spomínanej dvojici krajín. Dokument Žiaľ žien sa taktiež drží ženského naratívu v rámci vnímania existencie a následkov klimatickej krízy. Film Zaspievaj mi poukazuje na závratné zmeny v tradičnom fungovaní bhutánskej spoločnosti, ktoré sa odohrávajú s prispením technológií ako internet a mobilný telefón.

Trojicu diel si môžete pozrieť v rámci festivalu Jeden svet na portáli dafilms.sk, kde si na jednotlivé filmy môžete zakúpiť samostatný lístok alebo využiť permanentku.


118765433_10158644415292838_2639478168047600371_njpg