Svet počítačových hier sa otvára nevidiacim a slabozrakým hráčom

Skoro každý z nás si už niekedy zahral hru na počítači alebo hracej konzole. Hry sú platformou, ktorá nás môže vtiahnuť do sveta fantázie, rýchlo sa rozvíjajúcich príbehov, meniaceho sa obrazu a rýchlych reakcií hráča. Ako sa však môžu do herných svetov zapojiť ľudia s poruchou zraku či úplne nevidiaci?
Hádam pre nikoho už nie je novinkou, že ľudia s poruchami zraku používajú smartfóny a počítače, ktoré im okrem bežných užívateľských funkcií poskytujú i možnosť automatického čítania stránok, zväčšovania textu či zmien farebnosti alebo kontrastu v textových poliach. Prečo teda nevyužiť spomínané aplikácie s pridaním audio popisu, aby si nevidiaci a slabozrakí hráči konečne mohli odžiť epické herné príbehy na vlastnej koži? Na konci uplynulého roka s takouto myšlienkou ako prvá na svete prišla hra Assasin's Creed od Ubisoftu, teda presnejšie jej najnovší diel, Valhalla. Trailer s audio popisom si môžete pozrieť na youtube kanáli Ubisoftu tu. Ak by Vás zaujímalo, ako na hru reaguje rýchlo sa formujúca globálna obec nevidiacich a slabozrakých hráčov, môžete si pozrieť videoreakciu nevidiaceho gamera Steva Saylora na jeho youtube kanáli tu.
Je úžasné pozorovať, ako sa ďalšia z mediálnych platforiem, donedávna podmienená dobrým zrakom, stáva prístupnou pre milióny ľudí po celom svete, ktorí doteraz boli z herného sveta vynechaní. Tešíme sa, že tento trend snáď čoskoro nastúpi aj v česko-slovenských končinách, kde má vývoj hier svoju tradíciu ( Mafia, Kingdom Come, Machinarium, Euro Truck Simulator, Vigor, Shadows) a dúfame, že v budúcich tituloch od našich vývojárov už bude audio popis neodmysliteľnou súčasťou.

signal-3655575_640png