Svetové i domáce novinky tentoraz pre nepočujúcich

V minulom blogu sme sa venovali novinkám týkajúcim sa nevidiacich čitateľov a tak v tomto článku nadišiel čas na vyváženie rovnováhy príspevkom predovšetkým pre našich priaznivcov z radov nepočujúcich. 
Pre našich čitateľov, ktorí sa zaujímajú o technológie a spoločenské udalosti určené nepočujúcim, sme tento mesiac našli hneď dve pozoruhodné správy.
Prvou je revolučná technická novinka na poli kompenzačných pomôcok, ktorá sa, ako dúfame, čoskoro začne šíriť medzi cieľovú populáciu. Spoločnosť XRAI práve vypúšťa na trh pilotný model okuliarov s rozšírenou realitou, ktoré budú nepočujúcemu užívateľovi po prepojení so softvérom na mobile schopné naživo titulkovať rozhovory prebiehajúce v bezprostrednom okolí. Umelá inteligencia tohto softvéru bude schopná rozoznať, kto v okolí používateľa hovorí, prekladať používané jazyky, popísať tón hlasu ba dokonca i miestne prízvuky. Titulky sa užívateľovi zobrazia na vnútornej strane okuliarov. Pilotná verzia pomôcky so softvérom je momentálne k dispozícii anglicky rozumejúcim používateľom za jednorázový kúpny poplatok s následným mesačným paušálom. Pilotná verzia bude pre používateľov v 2-mesačnej skúšobnej lehote, počas ktorej budú softvéroví vývojári na základe spätnej väzby produkt vylepšovať a rozširovať jeho funkcionalitu. Pre ďalšie jazykové mutácie bude podľa portálu businesswire pomôcka k dispozícii v priebehu niekoľkých mesiacov. 
Druhá novinka sa týka spoločenského diania v komunite nepočujúcich priamo v našej krajine. Už v septembri, presnejšie 22.-25.9.2022 sa budú v Žiline konať oslavy Medzinárodného týždňa nepočujúcich. Tohtoročná oslava bude už 44.ročníkom konajúcim sa na Slovensku, počas ktorého sa návštevníci môžu tešiť na deň otvorených dverí ANEPS Žilina, výtvarné súťaže pre deti, prezentáciu remesiel a tvorivých workshopov pre dospelých, odborné prednášky o sluchových postihnutiach a právach nepočujúcich a mnopho iného. Pre ďalšie informácie a aktuality o tejto udalosti odporúčame sledovať facebookový profil Asociácie nepočujúcich Slovenska - ANEPS.
289273110_2048730378642507_3972146020771548743_njpeg