Televízna siesta

Číslice na našich teplomeroch v posledných dňoch atakujú rekordné hodnoty a mnohí z nás snívajú o poludňajšej či poobednej sieste, tak ako to poznáme zo stredomorských zemepisných šírok. Ako však vyplniť tento lenivý čas oddychom a príjemnou zábavou, keď sa človeku pod náporom horúčav nechce ani pohnúť? Máme pre vás zopár televíznych lahôdok, ktoré vám pri relaxovaní môžu pomôcť. 

Prvou reláciou, ktorú by sme vám radi odporučili, je tohtoročná edícia najznámejšej etapovej cyklistickej súťaže sveta Tour de France. Spolu s kolegami z firmy Altop sa počas aktuálneho ročníka striedame v produkcii skrytých titulkov naživo za pomoci softvéru Speechtech. Tour de France môžete aktuálne sledovať každý deň od 14:35 v priamom prenose na kanáli Šport.

Ďalší tip od nás bude smerovať k mladším divákom, ktorí si môžu spestriť prázdniny sledovaním málo známeho detského seriálu od Juraja Jakubiska Teta. Seriál bol nakrútený v roku 1987 vo veľmi nezvyčajnej rakúsko-nemecko-československo-španielsko-talianskej koprodukcii a zavedie nás na strašidelný zámok plný neobyčajných obyvateľov, ku ktorým sa na prázdniny prisťahuje aj malý Max. Seriál bol v roku 2023 reštaurovaný v špecializovaných štúdiách RTVS za použitia originálneho kamerového negatívu. Chýbajúce trikové sekvencie poskytol duplikačný negatív a zvuk reštaurátori čerpali z magnetického záznamu. Digitálne reštaurovanie diela si vzalo za cieľ poskytnúť divákom rovnaký zážitok ako počas premiéry v roku 1987, avšak s možnosťou sledovania prostredníctvom aktuálnych technológií. Naši kolegovia k seriálu vytvorili nový audio popis. Sedemdielny seriál Teta môžete sledovať na Jednotke každú nedeľu od 9:40. 

Záverečný tip z našej dielne bude patriť gurmánom a ďalším gastronomickým nadšencom. Po trinástich rokoch od svojej premiéry sa dočkal svojho audiokomentára z našej dielne a tak si pôvodné slovenské recepty v podaní českého šéfkuchára Jaroslava Žideka môžu konečne vychutnať aj nevidiaci a slabozrakí diváci. Kulinársku reláciu Nebíčko v papuľke, s ktorou precestujeme všetky kúty Slovenska a naučíme sa variť miestne starodávne špeciality, si môžeme pustiť na Jednotke každý pracovný deň od 18:25.