TV tipy do nečasu

Jeseň zaklopala na dvere a rovno i s celou parádou nastúpila. Chrípková sezóna i ďalšie okolnosti nás opäť prinútia tráviť viac času v bezpečí domova. My by sme Vám do nastávajúceho času radi priniesli tipy na televízne relácie s audio komentárom a skrytými titulkami z našej dielne.
Ešte predtým ale na chvíľu preskočme do rubriky dobré správy: minulý týždeň, 23. septembra, sa konal medzinárodný deň posunkového jazyka.
Jednou z funkcií tohto sviatku je i šíriť osvetu o komunite používateľov posunkového jazyka, ktorú tvorí viac než 72 miliónov ľudí po celom svete. Používatelia posunkového jazyka často trpia poruchami sluchu a/alebo reči a posunkovanie je pre nich rovnocennou formou vyjadrenia, ako pre väčšinovú populáciu hovorený jazyk. Na svete existuje viac než 300 systémov posunkového jazyka, podobne ako je to s národnými jazykmi. Nepočujúci majú k tomu možnosť dorozumieť sa medzinárodne prostredníctvom univerzálneho posunkového jazyka, ktorý ale nie je tak bohatý, ako jednotlivé prirodzené formy. Svetová federácia nepočujúcich tento rok pri príležitosti sviatku vytvorila výzvu, ktorá sa stala takpovediac virálnou najmä vďaka tomu, že sa do nej pustili svetoví politickí lídri vrátane najvyšších štátnych predstaviteľov. Nechýbala medzi nimi ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá svoj príspevok nahrala na instagram. Desiatky ďalších video posolstiev si môžete pozrieť na stránkach Svetovej federácie nepočujúcich.

No teraz už späť k televíznemu programu, ktorý by sme Vám radi doporučili či už ako prostriedok historického vzdelávania sa či príjemne ľahkého oddychu.
Naším prvým tipom je americký historický výpravný seriál Sever proti Juhu. Dielo s hviezdnym obsadením na čele s Patrickom Swayzem nás zavedie do dôb občianskej vojny, v ktorej sa na znepriatelených frontoch ocitnú i dobrí priatelia. Prvú epizódu si môžete pozrieť v sobotu 3.októbra od 14:40 na Jednotke.
Druhým doporučením od nás je oddychová francúzska komédia Made in China, ktorej ústrednou postavou je mladý francúz čínskeho pôvodu, ktorý sa po 10-ročnom zapieraní svojich koreňov pomaly navracia ku svojej komunite. Film si môžete pozrieť v pondelok 5.októbra od 20:30 na Jednotke.