Čo nového pod pokličkou

Jeseň je v práci tvorcov audio description a skrytých titulkov často hektickým obdobím. Konajú sa festivaly, v kalendári v najbližších týždňoch čakajú mnohoraké sviatky, sprevádzané špeciálnym televíznym vysielaním. My by sme sa dnes s vami radi podelili o naše pracovné zážitky z posledných týždňov, ktoré nám urobili úprimnú radosť.
Prvým príspevkom je pocit prázdnoty, ktorý nasleduje, keď ako tvorcovia nemáme možnosť dostať spätnú väzbu. Dôležitosť a živosť audio popisu sú veľmi ťažko uchopiteľné, keď autor popisu nemá príležitosť dozvedieť sa, čo sa podarilo a čo by, naopak, mohlo byť lepšie, plastickejšie, viac pochopiteľné. Od začiatku našej práce s audio komentárom sa snažíme o pravidelný kontakt s ľuďmi, ktorí nami vytvorené komentáre používajú, no i tak je často zložité správne so spätnou väzbou narábať a pretaviť ju v o niečo dokonalejšie dielo. A potom sú i dni, kedy v mailovej schránke pristane recenzia, ktorá nás teší a dojíma hneď na niekoľkých rovinách. Prvou je to, že vôbec existuje platforma, vďaka ktorej diváci so zrakovým znevýhodnením môžu chodiť do kina a pozerať tam filmy. Nielen kasové trháky, ale i klubové snímky s presahom. Druhá rovina, že práve my sme dostali príležitosť dotvoriť audio komentárom zážitok z filmových diel, ktoré sa každú prvú stredu v mesiaci vysielajú v kine Lumiére v Bratislave v rámci projektu Kino bez bariér. No a treťou rovinou je skutočnosť, že diváci a diváčky so zrakovým znevýhodnením si myslia, že sa nám to podarilo. Teda aspoň súdiac podľa spomínanej recenzie: 

"Dobrý deň, páni,

len sa vám chcem v mene takmer pätnástky našincov veľmi pekne poďakovať za vynikajúci filmový zážitok :) Včera spustilo Kino Lumière tie inkluzívne premietania, ktoré budú každú prvú stredu v mesiaci, tak sme sa nechali unášať na vlnách. Filmových, rozhlasových, ale mnohí aj spomienkových. Výborný film a výborný audiokomentár :) ĎAKUJEME! :)"

Druhým príspevkom hodným pozornosti je ďalšia udalosť, ktorá už onedlho otvorí svoje brány aj publiku so zrakovým a sluchovým znevýhodnením. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa koná už o pár dní, 18.-25.10.2024 a my už niekoľko týždňov pilne tvoríme audio komentár k vybraným titulom, ktorých premietanie si budete mať možnosť vychutnať. Celý zoznam filmov s audio komentárom či skrytými titulkami je dostupný na webových stránkach Kino bez bariér po prekliku TU. My sa zatiaľ podelíme aspoň o zákulisnú fotografiu našich tvorkýň - Klaudie Guzovej a Evy Murckovej v štúdiu pri nahrávaní audio komentára k filmu Kamay.

AD pripravajpg
Popis fotografie: V kvádrovitom štúdiu veľkosti priestornejšej špajze so stenami pokrytými penovou zvukovou izoláciou sedia dve usmiate mladé ženy. Tá naľavo, Evička, má na sebe rifle a mikinu, rozpustené vlasy a zovreté dlane položené na prekrížených nohách. Klaudia napravo ukazuje palcom nahor jedničku. Na kancelárskom stole za nimi sú položené dva počítačové monitory s otvoreným programom na tvorbu audio description. Pod monitormi je položený mixpult, pod ním klávesnica, naľavo na tele počítača leží penový kryt na mikrofón.