Čo sa v poslednom čase podarilo?

 Ako napovedá titulok, tentoraz by sme s Vami chceli zdieľať radosť z udalostí posledných týždňov, čo sa týka sféry audiovizuálneho prekladu, teda skrytých titulkov a audio popisu.    Najväčšia novina sa týka nového zámeru Audiovizuálneho fondu podporovať výrobu a distribúciu inkluzívnych audiovizuálnych prostriedkov, teda titulkov nielen pre nepočujúcich a audio komentára nielen pre nevidiacich. Tento zámer prinesie dosiaľ nevídané rozšírenie sprístuňujúcich prostriedkov hlavne do slovenských kín, kde sme sa doteraz mohli s audio popisom stretnúť len veľmi výnimočne. Znamená to, že nevidiaci a slabozrakí diváci budú mocť konečne v kinách sledovať premiéry i reprízy (nielen) slovenskej filmovej produkcie a neprosiť pritom o pomoc známeho, ktorý celú dobu sedí na vedľajšom sedadle v kinosále a našepkáva, ako tomu bolo doteraz.
Naša radosť v súvislosti s touto správou pramení i zo skutočnosti, že vďaka podpore Audiovizuálneho fondu sme sa mohli zúčastniť výroby titulkov a audio popisu úžasného nového slovenského titulu v koprodukcii s Českou republikou a Belgickom, rozprávky Tvojazem. Tento animovaný príbeh o 10-ročnom chlapcovi objavujúcom snovú krajinu Tvojazem bude mať u nás premiéru už 26.mája a my by sme Vás radi pozvali do Vašich lokálnych kín, aby ste si ju s nami vychutnali v najinkluzívnejšej podobe v histórii slovenskej kinematografie.
Ďalšou správou, ktorá nás veľmi teší a my by sme sa o ňu chceli podeliť je príležitosť podieľať sa na tvorbe titulkov pre nepočujúcich pre online televíznu platformu VOYO. Už je to nejaká chvíľa, čo sme začali s produkciou titulkov pre niektoré z tu vysielaných seriálov, no teraz sa tešíme najmä z vysielania divácky obľúbeného seriálu Iveta, ktorý sa citlivo venuje životu a kariére známej českej speváčky Ivety Bartošovej. Trojdielna séria v týchto dňoch kulminuje vypustením 2. epizódy, ktorú si môžete pozrieť s titulkami z našej dielne na platforme VOYO. Ďalšími seriálmi na VOYO, ktoré naša spoločnosť opatrila titulkami sú napríklad Národná hádzaná, GURU, či Prípad Roubal.