Herný svet opäť prístupnejší pre všetkých

Na začiatku minulého roka sme sa s Vami podelili o pozitívnu správu zo sveta online hier, a to vznik prvej verzie svetoznámej hry Assassins Creed s audio popisom. Túto jar k miere inkluzívnosti gamingového sveta prispelo nové skoro domáce herné štúdio, české Kikiriki Games z Brna.
Štúdio Kikiriki Games prišlo s konceptom "bezbariérovej" mobilnej hry pre iOS i Android kvôli úplne chýbajúcej dostupnosti tejto kratochvíle pre nevidiacich hráčov. Podľa zakladateľky štúdia Jany Kuklovej vznik hry To the Dragon Cave nielen prináša vidiacim i nevidiacim hráčom zábavu, ale poukazuje i na to, že ľudia s poruchami zraku nie sú menej šikovní alebo pracovití. Toto tvrdenie ľahko dokazuje skutočnosť, že na vzniku hry sa podieľali predovšetkým nevidiaci technici, prekladatelia, zvukár a i sama zakladateľka patrí medzi nevidiacich. Herný počin teda môže byť inšpiráciou pre celý pracovný trh, na ktorom nevidiaci často bojujú s predsudkami potenciálnych zamestnávateľov, ktorí nemajú s nevidiacimi pracovníkmi žiadne skúsenosti.
Samotná hra To the Dragon Cave je akčná strieľačka s fantasy motívmi, ktorá je ale zameraná výhradne na zvuky (a preto je nutné ju hrať so slúchadlami). Vidiaci hráči si tak môžu zábavnou formou vyskúšať orientáciu v priestore a svoju reaktivitu založenú výhradne na sluchových podnetoch. Podrobný popis nastavení a hrania hry si môžete prečítať na stránke Technológie bez zraku po prekliku. 
Na nedávnej gamingovej konferencii Game Access v Brne bolo možné okrem To the Dragon Cave otestovať časť práve vychádzajúcej českej hry 1428: Shadows over Silesia, ktorá počíta so všetkými hráčmi a obsahuje podporu pre zrakovo i sluchovo znevýhodnených ľudí (napríklad sonar či predčítanie textu na obrazovke). O inkluzivitu tejto hry sa zaslúžil nevidiaci český hráč a herný analytik Lukáš Hosnedl, ktorého recenzie na hry z pohľadu nevidiaceho si môžete prečítať napríklad tu.
My v Teledata máme úprimnú radosť z pribúdajúcich obohatení kultúrneho i zábavného sveta, ktorý je prístupný pre všetkých a úprimne dúfame, že sa nám taktiež podarí zapojiť do ďalších novovznikajúcich projektov i medzi gamingovými platformami.


588ca521-8819-4633-bca5-9cdaf0b2d24dpng