Televízne tipy: vzdelávanie, cestovanie prstom po mape či nostalgický relax

Letné prázdniny a s nimi i čas dovoleniek a nekonečných, slnkom prehriatych dní pomaly ale iste vrcholia. Všetci sa snažíme každým pórom nachytať letné zážitky, stretnutia s blízkymi, bezstarostnosť a ľahkosť bytia. My vám opäť prinášame niekoľko nápadov, ako využiť čas pred televíznou obrazovkou, keď vás letná horúčava opantá a budete si na chvíľku potrebovať od všetkého oddýchnuť s vyloženými nohami. Všetky nasledujúce relácie obsahujú audio komentár z našej dielne.

Prvým odporúčaním vás nasmerujeme k cestopisnému seriálu Papua Nová Guinea - Dva Svety od českej režisérky Kateřiny Mikulcovej. Dokument nás zavedie na výskumnú stanicu tropickej ekológie, ktorú v Papui Novej Guinei vybudoval RNDr. Vojtéch Novotný, CSc. Šesťdielny seriál môžete sledovať na Dvojke od soboty 14.8., od 11:50, pričom každý z troch po sebe idúcich vysielacích dní si vychutnáte dva diely.

Prostredníctvom nášho druhého tipu nastolíme atmosféru sladkej nostalgie, a to s kultovým česko-slovenským retromuzikálom Rebelové režiséra Filipa Renča. Hviezdne obsadený snímok nám pripomenie sľubné bzučanie nádeje na slobodu v lete 1968 i to, ako sa môžu žiarivé výhľady na budúcnosť razom zatemniť. Piesne ako Řekni, kde ty kytky jsou, ktoré nielen starším generáciám kolujú v krvi si môžete spolu s filmom zanôtiť v sobotu 21.8. od 22:00 na Jednotke.

Posledným z našich tipov je dokumentárny film V tieni gulagu od režiséra Jaroslava Skřivánka. V tomto krátkom, 27-minútovom diele si pripomenieme nie tak dávny čas v dejinách Európy, v ktorom bolo možné násilné a protiprávne zaisťovanie občanov Slovenska a ich presuny do pracovných táborov v ZSSR či v Nemecku. Na toto veľmi temné obdobie v krátkometrážnom filme budú spomínať pamätníci deportácií.